Postbus 7904, 1008 AC Amsterdam
info@maccabi.nl

Geschiedenis

icon

Maccabi World Union is een non-profit Joodse en Zionistische organisatie die al jaren actief is in meer dan 400 Joodse gemeentes in meer dan 60 landen op 5 continenten. De beweging is ontstaan in 1895 toen Duitse en Oostenrijkse joden niet werden toegelaten tot een turnclub in Constantinopel (het huidige Istanbul). Kort daarop werd de beweging uitgebreid met clubs in Centraal en Oost Europa. Dit was helemaal in lijn met Max Nordau’s bekende woorden: “Muscle Judaism; Sound Jewish Minds in Healthy Jewish bodies”.

 

Vandaag de dag heeft de organisatie meer dan 400.000 leden die allemaal deelnemen aan sport, educatieve, culturele en sociale activiteiten. Maccabi staat vooral bekend om zijn grootschalige nationale, regionale en internationale sportevenementen met als hoogtepunt de Maccabiah Games in Israel, ook wel de¬†Joodse OIympische Spelen¬†genoemd. Dit evenement vond voor het eerst plaats in 1932 met 390 atleten uit 18 landen, waaronder 60 atleten uit Arabische landen. In 1935 vonden de 2de Maccabiah Games plaats met ruim 1.000 atleten uit 28 landen; in die periode had Hitler de macht overgenomen in Duitsland en was het voor joodse sporters in vooral Duitsland en Oost-Europa moeilijker te sporten en te reizen; daarenboven hield het Britse gezag de immigratie van joden naar Israel tegen. De Maccabiah Games creëerde een mogelijkheid om naar Israel te komen en er te blijven. Het Bulgaarse Maccabi orkest, dat in 1935 op de opening en sluitingsceremonie speelde, heeft van die mogelijkheid gebruik gemaakt; na de sluitingsceremonie werden uitsluitend hun instrumenten naar Bulgarije teruggestuurd. Voor Nederland participeerde in 1935 de in 2003 overleden Nederlandse bokser Ben Bril; Bril won in 1935 goud en deed de Nederlandse ploeg in 1997 nog uitgeleide.

 

Vanwege de oorlog hebben de Maccabiah Games een aantal jaar niet kunnen plaatsvinden. Na de oorlog vond in 1950 de 3de Maccabiah Games plaats; dit waren de eerste Maccabiah Games in de onafhankelijke joodse staat Israel en de eerste Maccabiah Games die openstonden voor deelname door alle joden; Vandaag de dag brengt de Maccabiah Games duizenden atleten naar Israel voor een onvergetelijk evenement. Het aantal deelnemers groeit elke 4 jaar en de ervaringen die de atleten opdoen is zoals ze zelf aangeven onbeschrijfelijk.